Friday, 19 February 2010

Resepi kek pisang

Bahan-bahan
  • 3 biji pisang
  • 1 1/2 gula dikisar halus
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • 1 sudu esen vanila
  • 1 sudu soda bikarbonat
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan tepong

cara-caranya:

  • Lenyek pisang (dalam satu bekas)
  • blender gula n telor
  • masukkan garam,soda bikarbonat dan esen vanila. blender
  • masukkan minyak. blender lagi
  • masukkan tepong pulak. kalau tak blender pun tak mengapa.
  • campurkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama pisang yang telah dilenyek tadi
  • kemudian masukkan adunan dalam bekas dan bakar dalam ketuhar dengan suhu 150 celsius dan 45 minit.
  • kalau bakar mengguna tefal dan dapur biasa, tempoh bakar selama 1 jam dengan api yang sangat perlahan.

No comments:

Post a Comment